Eén van onze opdrachtgevers vroeg me laatst of wij, naast een training over Microsoft Office 2013, ook boeken over dit onderwerp konden leveren. “Ja hoor”, antwoorde ik. “Geen probleem zelfs. Maar waarom wil je die graag hebben?” Het gevolg was een interessante discussie. Want is een boek als naslagwerk eigenlijk nog wel van deze tijd, nu alles ook op internet te vinden is?
Of het aanschaffen en raadplegen van een boek zinvol is, hangt af van de situatie. Wil je snel iets opzoeken? Wil je een vaardigheid leren? Wil je kunnen oefenen? In deze blog een aantal tips die je helpen een antwoord te geven op de vraag of het aanschaffen van een boek wel of niet nodig is.
Even snel iets opzoeken
Ben je redelijk bekend met het programma waarin je werkt, maar kun je een bepaalde functie zo snel niet vinden? Dan is dit gemakkelijk te vinden op internet.
Stel dat jouw organisatie van Office 2003 is overgestapt naar Office 2010 of Office 2013 en je kunt de afwezigheid assistent niet meer vinden. Dan vind je sneller via Google waar die nu gevonden kan worden dan dat een boek uitkomst biedt. Overigens is de vraag uit dit voorbeeld één van de meest gestelde vragen na een migratie naar Office 2010 of Office 2013.
Leren van een vaardigheid en oefenen
Als je een vaardigheid wilt leren, kan een boek zinvol zijn. De vaardigheden worden in een logische volgorde uitgelegd en vaak worden er oefenbestanden bijgeleverd zodat je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt brengen.
Je weet bijvoorbeeld niet hoe je in Excel een draaitabel kunt maken. Wanneer je op internet opzoekt hoe je dit kunt doen, heb je vaak geen geschikt bestand voorhanden waarmee je kunt oefenen. Je krijgt de vaardigheid dus niet zo makkelijk onder de knie. Een boek biedt in zo’n geval dus uitkomst.
Alternatieven voor een boek of internet
Een alternatief voor een boek of voor internet is bijvoorbeeld de LearningGuide van Ontuitive. Dit is een uitgebreid, digitaal helpprogramma. Een voordeel is dat je alle informatie altijd bij de hand hebt, waar je ook aan het werk bent. Een nadeel is dat het een prijskaartje heeft.
Wat is dan nog de meerwaarde van een training?
Een training, of in ieder geval de trainingen die wij aanbieden, is altijd op maat. De behandelde onderwerpen, oefeningen en voorbeelden sluiten aan op de praktijksituatie van de cursist. Verder kan een docent een onderwerp op verschillende manieren uitleggen, net zo lang totdat de cursist het begrijpt. De verschillende leerstijlen worden allemaal bediend. En bedenk je eens: heb jij de discipline om zelf een boek door te werken? Veel mensen hebben dit niet en vinden het prettiger om in een training meegenomen te worden en van medecursisten te leren.
Wel of niet van deze tijd?
Een boek als naslagwerk kan van deze tijd zijn, mits je het met het juiste doel aanschaft. Uiteindelijk is de keuze voor een boek, internet of een ander middel erg persoonlijk. In de praktijk blijkt dat cursisten het prettig vinden om in ieder geval de mogelijkheid te hebben om na een training nog het een en ander na te kunnen kijken. Afhankelijk van de situatie kunnen een Quick Reference Card, een wiki of floorwalking daar ook prima in voorzien. En kies je toch voor een boek? Schaf dan slechts een paar setjes aan waarvan de hele afdeling gebruik mag maken. Qua kosten net iets aantrekkelijker. 🙂
Vind je het leuk om verder met mij van gedachten te wisselen over deze vraag? Laat het me weten!